Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Anchois w miętowym sosie

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 1 kg anchois
  • 500 ml oleju
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml octu z białego wina
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty

Sposób wykonania:

  1. Anchois obtoczyć w mące po czym smażyć na rozgrzanym oleju i czym zdjąć z patelni, oprószyć solą.
    Następnie z patelni wylać olej a wlać na nią świeżą oliwę, podgrzać i przesmażyć na niej posiekany czosnek, wówczas wlać ocet i trzymać na ogniu ok. 5 minut.
    Po tym czasie wrzucić jeszcze mięte, wymieszać i zdjąć z ognia.
    Anchois polać miętowym sosem i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *