Składniki:
- 1 kurczak
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy
- 400 g pomidorów
- sól
- pieprz
- 500 g papryki: żółtej, zielonej, czerwonej
- 200 ml wytrawnego białego wina
Sposób wykonania:
- Posiekany czosnek przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, wówczas wrzucić obrane i pokrojone pomidory.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu aż sos odparuje.
W między czasie papryki pokroić na 4 części, usuwając gniazda nasenne po czym upiec je w piekarniku do momentu, aż skórka sczernieje, wówczas je obrać i pokroić w paseczki.
Kurczaka podzielić na 8 części i obsmażyć je na reszcie oliwy, wówczas oprószyć kurczaka solą i pieprzem.
Wlać wino i pozostawić na ogniu ok. 15 minut, dodać sos pomidory oraz paprykę.
Całość wmieszać i dusić ostanie 10 minut.