Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet z karczochami

Składniki:

  • 8 małych karczochów
  • sok z 1 cytryny
  • 60 g mąki
  • 120 ml oliwy
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Karczochy oczyścić odcinając łodygę i twarde liście po czym zalać je wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.
      Po tym czasie odsączyć i pokroić na ćwiartki odcinając wąsy po czym obtoczyć je w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie.
      Karczochy przełożyć do nowej patelni również ze świeżą rozgrzaną oliwą i wylać na nie lekko ubite jajka z dodatkiem soli oraz pieprzu.
      Trzymać na ogniu do momentu, aż jajka się zetną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *