Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiosenne krokieciki wegetariańskie

Składniki na 20 sztuk:

  • 20 płatków mrożonego ciasta na krokiety bądź ciasto naleśnikowe
  • 10 g świeżego imbiru bądź łyżeczka sproszkowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 średnia marchew
  • średni por
  • papryka
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • białko
  • olej do smażenia

    Przyrządzanie:
    Płatki ciasta rozmrozić bądź przygotować ciasto naleśnikowe.
    Imbir(jeśli świeży)i czosnek obrać i drobno posiekać. Obrać
    marchew, por, cebulę, paprykę i pokroić w cienkie paski. Kiełki fasoli mung
    osączyć.
    Po kolei dodawać marchew, por, paprykę, kiełki fasoli mung i
    kukurydzę, przesmażyć na oleju sojowym, po czym wszystko dokładnie
    wymieszać. Mieszankę przyprawić olejem sezamowym i przyprawami, po czym
    odstawić do wystygnięcia.
    Na każdy płatek ciasta nałożyć farsz, brzegi ciasta posmarować
    rozbełtanym białkiem i złożyć w kopertę.
    Krokiety smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Joanna Barszczewska

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *