Składniki:
- • 450 g suszonej soczewicy
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 2 łodygi selera
• 1 listek laurowy
• 2 ząbki czosnku
• 3 listki szałwii
• 2 łyżki posiekanego rozmarynu
• sól
• pieprz
• 6 łyżek oliwy
Sposób wykonania:
Soczewice zalać zimną wodą i ostawić na 3 godziny po czym ją odcedzić i przełożyć do garnka.
Dodać posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w kostkę, seler pokrojony w plasterki oraz posiekany czosnek i liść laurowy.
Zalać całość zimną wodą i gotować pod przykryciem ok. 45 minut.
Po tym czasie wyjąć liść laurowy a dodać rozmaryn i szałwię.
Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 5-10 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem skropić oliwą. Na sam koniec zmiksować na jednolity krem.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monika