Składniki:
- 75 dag wędzonej słoniny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pietruszki
- 1 łyżka majeranku
- 6 listków bazylii
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- 2 l zimnej wody
- 450 g kaszy jęczmiennej
- sól
- pieprz
- 6 łyżek parmezanu
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę słoninę, posiekaną cebulę, czosnek, bazylie, pietruszkę oraz majeranek.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 4-5 minut po czym dodać posiekane pomidory i wodę.
Ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas wsypać kaszę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu na ok. 30 minut dość często mieszając.
Przed podaniem posypać parmezanem i skropić oliwą.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monikę