Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik Moniki

Składniki:

 

  • 75 dag wędzonej słoniny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 listków bazylii
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 l zimnej wody
  • 450 g kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek parmezanu

 

 

Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę słoninę, posiekaną cebulę, czosnek, bazylie, pietruszkę oraz majeranek.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 4-5 minut po czym dodać posiekane pomidory i wodę.
Ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas wsypać kaszę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu na ok. 30 minut dość często mieszając.
Przed podaniem posypać parmezanem i skropić oliwą.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monikę

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *