Składniki:
- 1 udziec jagnięcy
- 1 główka czosnku
- 1 szkl. pokruszonych orzechów włoskich
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki mięty
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 1 szkl. czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Połowę główki czosnku posiekać po czym zmiksować o razem z orzechami, połową rozmarynu oraz mięty i połową oliwy z oliwek.
Powstałą mieszanką natrzeć udziec, po czym zrobić w nim jeszcze małe otwory w które wbić po ząbku czosnku.
Na koniec oprószyć jeszcze solą oraz pieprzem.
Włożyć do brytfanny wysmarowanej pozostała oliwą.
Wlać wino i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze mięso."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę