Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z pieczonych pomidorów.

Skład:

  • 6 pomidorów podłużnych
  • oliwa
  • sól
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć i pozbawić zielonych końcówek, pokroić na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko polać oliwą i posolić. Piec ok 20 min przykryte folią aluminiową w temp 150 stopni. Kapary, czosnek i bazylię posiekać drobno. Dodać miód, ocet, 1 łyżkę oliwy. Wymieszać wszystko. Upieczone pomidory delikatnie(!) wymieszać z sosem. Sałatka świetnie pasuje do potraw z serów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *