Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z owocami i orzechami

Składniki:

  • 3 całe kurczaki
  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 3 szalotki
  • ½ główka czosnku
  • 3 gałązki tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. orzechów włoskich
  • ¼ szkl. suszonych owoców
  • 2 liście laurowe
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. bulionu

    Sposób wykonania:
    Każdego  kurczaka podzielić na 4 części na 2 piersi,2 udka i 2 pałki, grzbietu odłożyć na bulion.
    Następnie obrane jabłka i gruszki pokroić na czwartaki a szalotki i czosnek posiekać. Oliwę podgrzać na patelni, wówczas zarumienić na niej kawałki kurczaka, wówczas dodać jabłka, gruszki, szalotki oraz czosnek.
    Trzymać na ogniu ok. 1 minuty po czym dodać tymianek, wino, orzechy włoskie, suszone owoce, cydr, liście laurowe oraz bulion.
    Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym szybko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.1  godzinę.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *