Składniki:
- 3 całe kurczaki
- 3 jabłka
- 3 gruszki
- 3 szalotki
- ½ główka czosnku
- 3 gałązki tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- ½ szkl. orzechów włoskich
- ¼ szkl. suszonych owoców
- 2 liście laurowe
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. bulionu
Sposób wykonania:
Każdego kurczaka podzielić na 4 części na 2 piersi,2 udka i 2 pałki, grzbietu odłożyć na bulion.
Następnie obrane jabłka i gruszki pokroić na czwartaki a szalotki i czosnek posiekać. Oliwę podgrzać na patelni, wówczas zarumienić na niej kawałki kurczaka, wówczas dodać jabłka, gruszki, szalotki oraz czosnek.
Trzymać na ogniu ok. 1 minuty po czym dodać tymianek, wino, orzechy włoskie, suszone owoce, cydr, liście laurowe oraz bulion.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym szybko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.1 godzinę."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C