Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bliny ze śmietanką i jajem

Składniki:

  • 35-40 dag kaszy gryczanej
  • 4 jajka
  • 3 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki przesianej maki
  • ½ szkl. gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Sposób wykonania:

  1. Do mleka dodać 1 łyżkę masła i zagotować,  wówczas dodać jeszcze kasze manną i pozostawić na małym ogniu do miękkości.
    Następnie jeszcze ciepłą kaszę zmiksować i dodać do niej mąkę oraz 3 żółtka.
    Całość dokładnie wyrobić i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć i doprawić do smaku.
    Z powstałej masy formować małe placuszki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Przed podaniem polać śmietaną i posypać posiekanym jajkiem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *