Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1-2 cebule
- 25 dag wędzonego boczku
- 25 dag mielonego mięsa
- 3 jajka
- ½ szkl. śmietany
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- sól
- pieprz
- tłuszcz
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Pokrojony w kostkę boczek i cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce odcisnąć z nadmiaru płynu, wówczas dodać boczek, mielone mięso, śmietanę, szczyptę majeranku oraz jajka.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Powstałą masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 1,5 godz.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra