Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 2 kg rozebrany na małe porcje
- 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej
- ¾ szklanki białego octu winnego
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki wody
- 5 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- anyż, cynamon, oregano – opcjonalnie
- ¼ szklanki sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Cukier wymieszać z octem winnym i wodą. W dużym rondlu ułożyć podzielonego na porcję kurczaka, dodać ocet z dodatkami, liść laurowy, gotować 15 minut. Dodać sos sojowy i powoli gotować kolejne 30 minut. Przed końcem gotowania dodać wypłukaną czerwoną fasolę. Powstały sos powinien być gęsty i mieć wyraźny smak. W miarę potrzeby skorygować smak przyprawami.