Składniki:
- 6-8 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 strąki papryczki chili
- 2 piórka szczypiorku
- ½ kostki rosołowej
- 1 szkl. wywaru
- 2 łyżki smalcu
- 20 dag mielonej wieprzowiny
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu hoi sin
- 1 szkl. zielonego groszku
- 1 ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojone grzyby po czym wyjąć a na tej samej patelni rozgrzać smalec, wówczas dodać posiekany czosnek oraz posiekane papryczki chilii, wymieszać i smażyć ok. 15 sekund i wrzucić mięso.
Po 3-4 min dodać sos sojowy, cukier oraz sos hoisin.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2 min.
Następnie dodać groszek, grzyby wywar wymieszany z kostką rosołową, trzymać na ogniu ok. 4-5 min.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody i pozostawić na ogniu do zgęstnienia.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA