Składniki:
- 60 dag kabaczka
- pieprz
- ½ kostki rosołowej
- 1zkl. wywaru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 ½ łyżki smalcu
- 10 dag mielonej wieprzowiny
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- ½ łyżki sosu hoisin
- ½ łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
- Kabaczka obrać po czym pokroić go w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem po czym przesmażyć go na rozgrzanym oleju.
Następnie wlać wywar z rozpuszczoną w nim kostką rosołową, doprowadzić do zagotowania i dusić ok. 3-4 min
W między czasie na rozgrzanym smalcu przesmażyć mięso razem z czosnkiem, wówczas dodać do niego sos sojowy, sos hoisin oraz cukier.
Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok. 2-3 min po czym dodać kabaczka razem z płynem w którym się gotował.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować ostanie 3-4 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Oliwię