Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z fasolką i wołowiną

Składniki:

  • 30 dag zielonej fasolki
  • 30 dag wołowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki smalcu
  • 1 ½ szkl. ryżu
  • 2 ¼ szkl. wody
  • 1 szkl. rosołu

    Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbir
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

    Sposób wykonania:
    Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym zalać nią mięso pokrojone na kawałki, odstawić na 15 min.
    W między czasie ryż ugotować z 2 ¼ szkl. wody.
    Następne mięso przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju po czy wyjąć a na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju oraz smalec, wówczas włożyć fasolkę, którą oprószyć solą.
    Smażyć ok. 2 min i ponownie wrzucić mięso.
    Po ok. 1 min dodać ryż razem z rosołem, wymieszać i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 8 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ilonę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *