Składniki:
- 30 dag zielonej fasolki
- 30 dag wołowiny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki smalcu
- 1 ½ szkl. ryżu
- 2 ¼ szkl. wody
- 1 szkl. rosołu
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki imbir
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym zalać nią mięso pokrojone na kawałki, odstawić na 15 min.
W między czasie ryż ugotować z 2 ¼ szkl. wody.
Następne mięso przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju po czy wyjąć a na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju oraz smalec, wówczas włożyć fasolkę, którą oprószyć solą.
Smażyć ok. 2 min i ponownie wrzucić mięso.
Po ok. 1 min dodać ryż razem z rosołem, wymieszać i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 8 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ilonę