Składniki:
- 35 dag filetów z dorsza
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek ugotowanej drobno posiekanej słoniny
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 posiekana dymka
- 2 ½ szkl. wywaru
- 2 listki sałaty
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
- Rybę zemleć razem ze słoniną w maszynce, wówczas dodać mąką, sól, pieprz oraz 6 łyżek wody.
Całość ubijać ok. 3 min po czym z powstałej masy uformować małe kulki.
W między czasie doprowadzić bulion do wrzenia, wówczas włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok. 8 min.
Po tym czasie dodać jeszcze sałatę pokrojoną w paski oraz posiekana cebulę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ostatnią minutę.
Przed podaniem pokroić olejem sezamowym.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbietę