Składniki:
- 50 dag łopatki
- 3 cebule
- 1 włoszczyzna
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżki starego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta majeranku
- szczypta ziela angielskiego
- szczypta imbiru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w cienkie paski, które oprószyć papryką oraz mąką po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie gdy mięso się podsmaży przełożyć je do garnka, podlać go gorącą wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz imbirem.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
W między czasie warzywa drobno pokroić i wrzucić do mięsa, podlewając jeszcze raz odrobiną wody oraz pozostałą oliwą.
Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Trzymać na ogniu ostatnie 30 min.
Przed podaniem posypać startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla