Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywa smażone w cieście piwnym

Składniki:

  • 20 dag brukselki
  • 20 dag brokułów
  • 20 dag cukinii
  • 2 jajka
  • 10 dag marchewki
  • 12 dag mąki
  • 125 ml piwa
  • 500 ml oliwy
  • kilka gałązek melisy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do mąki wlać piwo oraz żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Następnie cukinie obrać i z pozostałymi warzywami gotować kilka minut w osolonym wrzątku, wówczas je odsączyć.
    Cukinie i marchew pokroić na małe kawałki a brokuły podzielić na różyczki.
    Zanurzyć kawałki warzyw w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
    Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku po czym nabijamy je na wykałaczki przeplatając listkami mięty.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *