Składniki:
- 40 dag schabu bez kości
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cytryna
Sos:
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w 3 cm kostkę.
Boczek pokroić w plastry a potem również w 3 cm kostkę.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę po czym nabijać na patyczki od szaszłyków na przemian : mięso, papryka, boczek.
Oprószyć szaszłyki solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ok. 10 min co jakiś czas obracając.
W między czasie ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane oraz pomidory pokrojone na małe kawałki.
Całość wymieszać i dodać olej, ketchup oraz miód i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ponownie wymieszać i wlać do sosjerki.
Gotowe szaszłyki ułożyć na liściach sałaty i podawać.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K