Składniki:
- 2 szkl. zakiszonego żuru
- 300 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka Vegety
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie wodę zagotować razem z cebulą, listkiem laurowym, zielem angielskim oraz czosnkiem, wówczas dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły oraz białą kiełbasę, trzymać na małym ogniu ok. 40 min.
Następnie przecedzić przez sito, dodać boczek pokrojony w kostkę oraz Vegetę, doprowadzić do zagotowania i wlać żur.
Wrzucić jeszcze pokrojone grzyby, kiełbasę oraz majeranek.
Całość wymieszać i ponownie zagotować, wówczas zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
Przed podaniem dodać jeszcze jajka ugotowane na twardo.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze