Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żur na kiełbasie i boczku

 

Składniki:

  • 2 szkl. zakiszonego żuru
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka Vegety
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany

 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na 2-3 godz.
    W między czasie wodę zagotować razem z cebulą, listkiem laurowym, zielem angielskim oraz czosnkiem, wówczas dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły oraz białą kiełbasę, trzymać na małym ogniu ok. 40 min.
    Następnie przecedzić przez sito, dodać boczek pokrojony w kostkę oraz Vegetę, doprowadzić do zagotowania i wlać żur.
    Wrzucić jeszcze pokrojone grzyby, kiełbasę oraz majeranek.
    Całość wymieszać i ponownie zagotować, wówczas zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
    Przed podaniem dodać jeszcze jajka ugotowane na twardo.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *