Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po Szanghajsku

Składniki:

  • 1 cały filet z kurczaka
  • suszone papryczki chili do smaku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5 plasterków imbiru
  • 5 plasterków czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gałązka naci kolendry
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina


Sposób przyrządzenia:

Umyte i dokładnie osuszone filety z kurczaka pokroić w grubą kostkę. W woku rozgrzać bardzo mocno olej, dodać kostki mięsa, smażyć mieszając aż kurczak zacznie się rumienić. Wyjąć mięso i odłożyć na kuchenny ręcznik papierowy. Z woka usunąć olej w którym smażyło się mięso, dodać odrobinę świeżego, mocno rozgrzać, dodać plasterki imbiru i czosnku, chwilkę smażyć mieszając, dodać pieprz i chili, wymieszać, dodać mięso kurczaka, wino i sos sojowy, szybko wymieszać. Podawać na gorąco z dodatkiem pokrojonej w paseczki łodygi selera, podobnie pokrojoną papryką i natką kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *