Składniki:
• 1 szkl. przegotowanej wody
• 3 łyżki miodu
• sok i starta skórka z cytryny
• 15 ziarenek kardamonu
• łyżka soku z cytryny
• 2 brzoskwinie
• 3 śliwki
• 3 jabłka
• 1 gruszka
• kiść winogron
• gałązka melisy
Sposób wykonania:
Wodę zagotować z dodatkiem miodu, soku i skórki z cytryny i trzymać na małym ogniu ok. 10 min po czym zdjąć z ognia i wymieszać z utłuczonym kardamonem.
Następnie jabłka oraz gruszki obrać i pokroić w cienkie pół plasterki, które skropić sokiem z cytryny.
Brzoskwinie i śliwki pokroić w plasterki i dodać do reszty owoców.
Polać całość syropem i wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 2-3 godz.
Przed podaniem rozłożyć do małych salaterek i przybrać listkami melisy.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P