Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłego piwa
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
- 4 dkg świeżych drożdży
- 2,75 – 3, 25 szklanki mąki
Sos:
- ½ szklanki sosu barbque
- ¾ łyżeczki miodu
Toping:
- 20 dkg wędzonego kurczaka
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki tartego sera gouda
- ½ szklanki tartego sera mozzarella
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
Sos barbeque wymieszać z miodem i rozsmarować na cieście. Na tak przygotowanej bazie rozłożyć wymieszane sery, a na nich pokrojonego w plastry kurczaka i obraną, pokrojoną cebulę. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut.