Składniki:
• 2 duże golonki
• włoszczyzna
• 30 g suszonych grzybów
• kieliszek koniaku
• 2 łyżki sosu sojowego
• łyżeczka mielonego imbiru
• sól
• pieprz
• 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Golonki natrzeć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny po czym ponakłuwać widelcem, wstawić na noc do lodówki pod przykryciem. Grzyby zalać wodą i również odstawić na noc.
Następnego dnia golonki włożyć do garnka i zalać wodą, doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 40 min, wówczas wrzucić włoszczyznę i grzyby razem z wodą w której się moczyły, nadal gotować ok. 1 godz.
Następnie miękkie golonki wyjąć, oddzielić mięso od kości i pokroić na porcję, które ułożyć w brytfannie, skropić sokiem z cytryny i posypać imbirem.
Natomiast wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać do mięsa, podlać niewielką ilością wywaru, pozostawić na ogniu ok. 20-30 min.
Pod koniec duszenia polać koniakiem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Konrada