Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej wraz ze skórą
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo wytopionego tłuszczu ze słoniny
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki ciemnego piwa
- sól, pieprz
- kminek
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego, długiego noża ponacinać skórę w kwadraty. Tak przygotowane mięso natrzeć dokładnie odrobiną kminku (zgniecionego) solą i pieprzem, zawinąć w folię, odstawić na kilka godzin w chłodne mie4jwsce. Tak przygotowane mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, podlać tłuszczem i odrobiną wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec w nim mięso przez około 30 minut. Gdy powierzchnia pieczeni się zetnie możemy temperaturę obniżyć do 180 stopni i dopiec przez około 60 minut. W międzyczasie obrany czosnek zgnieść w prasce i wymieszać z masłem, połową tej mieszanki nasmarować pieczeń. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, podlać piwem, piec kolejne 30 minut polewając pieczeń 2 lub 3 krotnie piwem. Gdy mięso dostatecznie zmięknie nasmarować go resztą masła czosnkowego i jeszcze na 5 minut wstawić do piekarnika. Powstały podczas pieczenia sos zmiksować, przecedzić przez drobne sito i podać w sosjerce. Pozostając w bawarskim klimacie kulinarnym jako dodatek proponuję Semelknödel, czyli knedel przygotowany z czerstwej bułki i Bayerischkraut czyli duszoną z winem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Agnieszkę B