Huveos Rancheros – Meksyk
Składniki:
- skladniki zamien
- 2 cebule – drobno poiskane
- 3 ząbki czosnku – wyciśnięte
- 2 czerwone papryki
- 2 papryki chilli (lub ¼ łyżeczki chilli w proszku)
- łyżeczka oregano
- 4 duże pomidory – obrane ze skóry i pokrojone
- 125 g koncentratu pomidorowego
- 125 ml wody lub wywaru
- 6 jajek
- łyżka posiekanej natki kolendry lub łyżka posiekanej natki pietruszki i łyżka soku z cytryny
- awokado (opcja jako dodatek)
Sposób wykonania:
- Podsmaż na miękko cebulę, paprykę, chilli (jeśli świeże), czosnek.
- Dodaj zioła i przyprawy do smaku i gotuj jeszcze 2 minuty.
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę lub wywar. - Zagotuj, a następnie zredukuj ogień i gotuj aż zgęstnieje i część wyparuje.
Tak przygotowany sos wlej do naczynia żaroodpornego, wcześniej posmarowanego tłuszczem. - Wykonaj z sosie 4 zagłębienia tak aby wbić tam jajka (co należy następnie zrobić).
- Piec przez 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni aż białko jajka się zetnie.
- Podawać posypana natką kolendry lub pietruszki i pokrojonym awokado (opcjonalnie).
Liczba porcji: 3