Ciasto:
- 25 dag mąki
- pół jaja
Nadzienie:
- 0,75-1 kg szpinaku
- mała cebula
- 3 dag ostrego sera
- 1.5 łyżki tłuszczu
- 2,5 łyżki tartej bułki
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego
- 15 dag mięsa wieprzowego
- nać pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szpinak przebrać, opłukać, ugotować w małej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić, odcisnąć i razem z usmażoną cebulą zemleć w maszynce, następnie zasmażyć na tłuszczu, dodać tartą bułkę i utarty ser; doprawić do smaku solą i pieprzem (nadzienie powinno być gęste i niezbyt wilgotne). Mięso opłukać, pokrajać na drobne kawałki, posolić, obrumienić na tłuszczu, dodać 3-4 łyżki wody, udusić do miękkości. Posiekać, zmieszać z sosem pomidorowym. Przyrządzić ciasto na pierogi, uformować i nadziać pierożki. Ugotowane pierożki okrasić, ułożyć w muszelkach lub tygielkach, polać gęstym sosem pomidorowym, oprószyć utartym serem i zapiec. Podawać na półmisku wyłożonym serwetą, przybrane nacią.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magdalena Bojsza
1 comment for “Ravioli ze szpinakiem”