Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 6 łyżek wytrawnego białego wina
- woda
- sól
Farsz:
- 200 g ogórecznika lekarskiego
- 150 g buraków
- 100 g szpinaku
- 100 g twarogu ricotta
- 50 g rzeżuchy
- 30 g tartego parmezanu
- 20 g bazylii
- 20 g natki pietruszki
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól
Sposób przyrządzenia:
Mąkę zagnieść z jajkami, winem, wodą i solą. Gdy ciasto nabierze konsystencji jednolitej masy, przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut. Warzywa dokładnie oczyścić, umyć i ugotować w małej ilości wody, a następnie odcedzić, wycisnąć, posiekać, dodać do nich twarożek, jajko, tarty parmezan, sól i czosnek. Wszystkie składniki rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku 5 cm. Z farszu formować kuleczki wielkości orzecha i ustawiać w środku każdego kwadratu. Każdy pieróg zlepić tak, aby powstał trójkąt. Brzegi trójkąta dokładnie docisnąć. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Pierogi z farszem warzywnym podawać z sosem orzechowym.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magdalena Bojsza
1 comment for “Pierogi z farszem warzywnym (Pansoti alle erbe)”