Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 3 jajka
- zielony szczypior
- mąka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
- majonez lub ćwikła z chrzanem
- ogórek świeży
Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy
w drobne krążki. Ryż wyciągamy z woreczka. Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem
i szczypiorem dodając surowe jajko. Dodajemy do całości 2 łyżki stołowe mąki. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem i szczypiorem.
Wierzch ozdabiamy majonezem lub ćwikłą z chrzanem.
Wielkanocne” kotleciki to danie bardzo proste do wykonania. Jeśli zasmakują to na zawsze już będą gościły na Państwa stole i to nie tylko w święta!
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek