Składniki:
- 1/2 kg ugotowanego lub upieczonego mięsa z kury lub kurczaka
- 40 dag selera bulwiastego
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 15 dag korniszonów
- marynowane grzyby
- sok z cytryny
- 1 szklanka sosu majonezowego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz, cukier
- 1 ząbek czosnku
- kilka śliwek z octu
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z musztardą i sosem majonezowym. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Seler bulwiasty umyć ugotować w łupince. Po ugotowaniu powinien być twardawy. Ostudzony seler obrać, pokrajać w kostkę. Mięso drobiu pokrajać w słupki. Korniszony, grzybki i śliwki drobno posiekać, wymieszać wszystkie przygotowane składniki z posiekana pietruszką i sosem, dodać posiekane dwa jaja. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, obłożyć dekoracyjnie cząstkami pozostawionych dwóch jaj.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk