Składniki:
- 1 główka ulubionej sałaty
- 50 dkg wątróbek drobiowych
- 2 łyżki oleju
- 20 dkg winogron bez pestek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz, rozmaryn do smaku
- 2 dkg orzeszków nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe oczyścić z żył i błon, wypłukać pod bieżącą wodą, zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, odcedzić, ponownie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Liście sałaty porozrywać palcami, umieścić w salaterce. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną grubo wątróbkę, smażyć 2 minuty, dodać winogrona, i ocet winny wymieszany z miodem, smażyć jeszcze 2 minuty, przyprawić i dodać do półmiska z sałatą. Wymieszać, posypać posiekanymi nerkowcami lub słonecznikiem czy też orzeszkami piniowymi. Podawać z bagietką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz