Składniki:
- 25 dag. różnokolorowych papryk
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn
- suszona bazylia
- 90 ml. sosu barbecue
- 1i1/2 kg. łopatki wieprzowej
- 1 kg. ziemniaków
- suszony tymianek
- 2 plastry boczku
- 25 dag. gęstej, kwaśnej śmietany
- pomidory
- świeża bazylia i rozmaryn
Sposób przyrządzenia:
Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Przygotowane warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso natrzeć solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. Przygotowane wcześniej warzywa wymieszać z sosem barbecue, umieścić warzywa na mięsie, a następnie zwinąć je w roladę. Obwiązać pieczeń nicią kuchenną , przełożyć do brytfanki i piec 2 godziny w temperaturze 175 stopni. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Skropić 2 łyżkami oleju. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na 30 minut przed końcem pieczenia umieścić ziemniaki w brytfance. Zapiec na rumiano/po 15 minutach przewrócić na drugą stronę/.Na 10 minut przed końcem pieczenia obłożyć mięso plastrami boczku. Zapiec na rumiano. Gotową pieczeń przełożyć na półmisek. Udekorować pomidorami, listkami bazylii i rozmarynu. Śmietanę przyprawić ziołami i podawać osobno w sosjerce.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad