Składniki:
- 1 kg. chudej wieprzowiny
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- łyżka tłuszczu
- łyżeczka cukru
- 100 ml. białego wina
- ziele angielskie
- sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso posolić i odstawić na 20 minut. Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Marchewkę i pietruszkę pokroić wzdłuż. Cebulę obrać i wraz z warzywami ułożyć obok mięsa. Dodać ziele angielskie, cukier . Lekko wymieszać i zalać winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu sprawdzając czy nie należy dodać wody. Mięso często obracać by nie przywarło do dna. 10 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę. Odczekać , aż mięso ostygnie i pokroić na niezbyt grube plastry.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad