Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 60 dkg ziemniaków
- ½ szklanki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie natrzeć posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 5 minut odcedzić. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć przekrojone w stawie kolanowym udka, obłożyć naokoło ziemniakami, ziemniaki przyprawić solą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C odwracając i polewając wytapiającym się tłuszczem. Po 20 minutach wyjąć z piekarnika, polać majonezem wymieszanym ze śmietaną i ponownie zapiekać przez kolejne 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Można też danie zapiekać na żaroodpornych tależach podzielone na porcje.