Składniki:
- 4 udka lub 8 podudzi z kurczaka
- 8 średnich pokrojonych w plastry ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 5 dkg margaryny
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- ocet winny
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso zalać wodą z octem (2:1) odstawić na 1 godzinę. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, obsuszyć, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Kurczaka wyjąc z zalewy, opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie składniki dania, przyprawić ziemniaki i cebulę, rozłożyć na nich wiórki margaryny. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 40 minut. W czasie pieczenia obracać składniki i zraszać odrobiną wody aby danie nie było zbyt suche. Podawać na goraco.