Skład:
- mała główka kapusty
- 40 dag pieczarek
- łyżka oleju
- 25 dag wędzonego boczku ze skórą
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 l. rosołu ( z kostki )
Sos:
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki rosołu ( z kostki )
- 2łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę dusić. Przyprawić. Dodać kaszę mannę. Kapustę spażyć, wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście. Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno garnka położyć skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na małym ogniu. Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić do miękkości. Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem
1 comment for “Gołąbki z pieczarkami”