Składniki:
- 4 udka z królika
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, przeciąć w stawie kolanowym. W rondlu rozgrzać olej i masło, obrumienić na nim porcje mięsa, dodać czosnek, tymianek i cukier, chwilę smażyć mieszając, dodać ocet i bulion, przykryć i dusić powoli przez około 1 godzinę, w razie potrzeby podlewać wodą. Jeśli mięso jest dostatecznie miękkie przyprawić, dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami piure i buraczkami, marynowanymi grzybami itp.