Składniki:
- 1 kurczak podzielony nas 8 części
- 10 drobno posiekanych ząbków czosnku
- kilka listków mięty
- sok z 3 cytryn
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki wina
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- ¼ szklanki wyprażonych posiekanych migdałów
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka wymieszać z czosnkiem, częścią mięty, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem, odstawić przykrytego na 24 lub 48 godzin do lodówki. Obsączyć, zachować marynatę. Na dużej patelni podgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać udka, skrzydełka smażyć powoli przez 25 minut, dodać piersi i smażyć razem kolejne 15 minut. Porcje kurczaka wyłożyć na talerz. Do patelni wlać wino, gotować aż objętość sosu zmniejszy się o połowę, dodać bulion i marynatę, gotując zredukować sos do objętości ½ szklanki. Skorygować smak sosu przyprawami, dodać usmażonego wcześniej kurczaka, pozostałą miętę i migdały, dusić razem 5 minut. Polecam, pychota.