Składniki:
- 50 dkg udek z kurczaka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego w słomkę imbiru
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 pokrojoną w ósemki cebula
- 2 młode cebulki pokrojone w 5 cm odcinki
- natka pietruszki lub kolendry
- płatki ostrej papryki do smaku
Sposób przyrządzenia:
W niedużym rondlu rozgrzać 2 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier lekko zbrązowieje, dolać 1/3 szklanki wody, a gdy cukier się rozpuści odstawić. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać imbir, płatki papryki i czosnek, podgrzewać mieszając 20 sekund. Dodać pokrojone udka kurczaka, sos rybny, 1 łyżkę cukru, mieszając smażyć 3 minuty. Dodać przygotowany wcześniej karmel, cebulę, ¼ szklanki wrzątku. Rondel przykryć, obniżyć temperaturę, dusić razem około 8 minut. Dodać młode, zielone cebulki, natkę pietruszki lub kolendry, podawać.