Składniki:
- 10 ugotowanych na twardo jajek
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego
- 5 posiekanych drobniutko ząbków czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 obrane, pokrojone w paski czerwone papryki
- 1 cebula pokrojona w pół plastry
- 3 łyżki sosu chili
- 4 łyżki sosu pomidorowego lub keczupu
- zielony groszek konserwowy
- goździki, cynamon, kardamon wg smaku
- sól, cukier
- 2 łyżki oliwy
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Mięso mielone wymieszać z dodatkami, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut.
W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać goździki, cynamon, kardamon, chwilkę smażyć mieszając, dodać cebulę, paprykę, sos chili i pomidorowy, podlać wodą, dusić na małym ogniu mieszając. Gdy składniki sosu dostatecznie zmiękną sos zagęścić mąką kukurydzianą rozmieszaną w wodzie. Dodać groszek, przyprawić.
Przygotowane mięso mielone podzielić na 10 równych części. Ugotowane na twardo jajka obrać i każde z nich okleić dokładnie w mielonym mięsie. Smażyć w głębokim oleju aż mięsna skorupka pięknie się zezłości, obsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać obficie polane sosem. Doskonałym dodatkiem jest kuskus. Polecam, pychota.