Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony po szkocku

Składniki:

    • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
    • 6 średnich przekrojonych na połowę cebul
    • ¼ szklanki rozpuszczonego masła
  • Farsz:

    • 1 duża drobno posiekana cebula
    • 2 łyżki margaryny lub masła
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia:
Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać płatki owsiane i przyprawy, smażyć powoli mieszając aż płatki się zrumienią.  Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć na zewnątrz solą i pieprzem. Wnętrze tuszki napełnić przygotowanym farszem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Ułożyć tuszkę na blasze do pieczenia, obłożyć połówkami cebuli, całość polać masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 90 minut. W czasie pieczenia polewać kurczaka i cebulę wytwarzającym się sosem. Podajemy w całości lub pokrojonego w poprzeczne plastry. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *