Składniki:
- 2 podzielone na porcję kurczaki ( każdy na 8 części)
- 3 szklanki pomidorowego piure
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka śmietany 36%
- 2 łyżeczki garem masala
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
Sposób przyrządzenia:
Pomidory, imbir i mielone chili zmiksować. Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę, obrumienić na nim partiami kurczaka. Porcje wyjmować łyżka cedzakową i odkładać do miski. Do pozostałego tłuszczy dodać mielony kminek i paprykę, smażyć szybko mieszając przez 10 sekund, dodać zmiksowane pomidory i powoli dusić mieszając przez 5 minut. Dodać sól, śmietanę wymieszać i dodać obrumienionego kurczaka. Delikatnie wymieszać aby porcje kurczaka dokładnie pokryły się sosem. Powoli dusić kilkakrotnie mieszając przez około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać kolendrę i garem masela. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Podawać z ryżem lub pieczywem. Polecam, pychota.