Składniki:
-
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1/2 kg porcji rosołowej z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pory
- 10 dag ryżu
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
- 1 słoiczek przecieru ogórkowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 2 łyżki usiekanego zielonego koperku
- 1 1/2 litra wody
Sposób przyrządzenia:
Marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka / . Porę drobno pokroić. Mięso, jarzyny, przyprawy zalać woda. Zagotować. Wsypać ryż. Gotować przez 1 godzinę. Wyjąć mięso. Wlać przecier ogórkowy. Zaprawić śmietanką. Posypać koperkiem.