Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 25 dag szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała dynia
- 1,5 l rosołu z drobiu
- 2 dag masła
- 2 dag mąki
- sól , pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę. Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia, dodać mięso, gotować powoli. W międzyczasie obrać czosnek i cebulę, posiekać. Dynię rozdrobnić. Szparagi umyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut nie rumieniąc, dodać szparagi i dynię chwilę smażyć mieszając. Dodać do wrzącego bulionu, gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Z mąki i masła przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać do zupy. Przed podaniem posypać listkami natki pietruszki.