Składniki:
- 1 kurczak
- 1/2 szklanki śmietany
- 20 dkg masła
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- sól, pieprz
- 10 dkg ananasa konserwowanego
- szczypta otartej skórki cytrynowej
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Tak przygotowanego kurczaka nasmarować śmietaną, włożyć do naczynia do zapiekania, dodać połowę masła i olej. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, aż kurczak będzie miękki. W międzyczasie przygotować sos. Ananasa pokroić w kostkę. Obsmażyć je na gorącym maśle z dodatkiem skórki cytrynowej. Zrumienionego ananasa zdjąć z patelni, zagotować w niej wino i gdy to się zredukuje, dodać bulion wymieszany z mąką. Zagotować, dodać ananasa, wymieszać i doprawić. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i obficie polać sosem.