Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¾ szklanki oliwy
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- sól, biały pieprz
Sos alioli:
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos. W mikserze zmiksować czosnek ze szczyptą soli, pieprzu i soku cytryny, dodać żółtka. Powoli dolewać oliwę cienkim strumieniem, cały czas miksując. Wlewać tylko tyle oliwy, ile wchodzi w sos. Dodać pietruszkę i szczypiorek, chwilę miksować, ewentualnie przyprawić. Udka posmarować olejem i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C obracając i skrapiając olejem. Podawać udekorowane zieleniną, z sosem i ćwiartkami cytryny.