Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia lub panga w sosie słodko kwaśnym

Składniki:

    • 4 filety z tilapii
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
    • 1 ubite białko
    • sól, biały pieprz
    • 2 szklanki oleju

    Sos słodko – kwaśny:

    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
    • 1 łyżka bulionu z kurczaka
    • 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej


    Sposób przyrządzenia:
    Na talerzu wymieszać sól, biały pieprz i skrobię kukurydzianą. Umytą i osuszoną rybę obtoczyć w przygotowanej panierce, otrząsnąć z jej nadmiaru i zanurzyć w ubitym białku. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju i smażyć w nim filety przez 5 minut. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć filety z nadmiaru oleju, odłożyć w ciepłe miejsce. W rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu (bez mąki) doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do sosu, zagotować i odstawić z ognia. Smak skorygować cukrem i octem. Tak przyrządzonym sosem polać rybę i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *