Składniki:
- 4 filety z tilapii
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 1 ubite białko
- sól, biały pieprz
- 2 szklanki oleju
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sos słodko – kwaśny:
Sposób przyrządzenia:
Na talerzu wymieszać sól, biały pieprz i skrobię kukurydzianą. Umytą i osuszoną rybę obtoczyć w przygotowanej panierce, otrząsnąć z jej nadmiaru i zanurzyć w ubitym białku. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju i smażyć w nim filety przez 5 minut. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć filety z nadmiaru oleju, odłożyć w ciepłe miejsce. W rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu (bez mąki) doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do sosu, zagotować i odstawić z ognia. Smak skorygować cukrem i octem. Tak przyrządzonym sosem polać rybę i podawać.