Składniki:
- 75 dkg filetów z kurczaka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 30 dkg pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- olej
- sól
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso, obsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i paprykę dodać kurczaka i bulion drobiowy, doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach dodać pieczarki. Utrzymywać w stanie wrzenia 15 minut, dodać przyprawy . Śmietanę delikatnie posolić, zahartować, dodać do paprykarza. Podawać z makaronem, couscous itp.