Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nastaw Trojanka -Trejos Devynerios

Składniki:

    • 2 szklanki spirytusu 95%
    • 0,25 g Pąki topoli
    • 3 g Pąki brzozy
    • 0,15 g Owoc pieprzowca
    • 6 g Owoc jarzębiny
    • 6 g Owoc róży
    • 1 g Owoc kopru włoskiego
    • 1 g Owoc głogu
    • 1 g Owoc pieprzu czarnego
    • 0,3 g Owoc kminku
    • 1 g Kora dębu
    • 0,3 g Kora kruszyny
    • 0,3 g Kora wierzby
    • 1 g Korzeń lubczyku
    • 1 g Korzeń kozłka
    • 0,25 g Liść laurowy
    • 1 g Liść mięty pieprzowej
    • 0,05 g Goździki
    • 1 g Szyszki chmielu
    • 0,15 g Naowocnia pomarańczy*
    • 0,3 g Kłącze pięciornika
    • 0,3 g Kwiat wiązówki
    • 1 g Kwiat nagietka
    • 1 g Ziele piołunu
    • 0,3 g Ziele dziurawca
    • 0,3 g Ziele hyzopu
    • 0,3 g Ziele krwawnika
    • 0,3 g Ziele macierzanki


    Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie składniki zalewamy w słoju spirytusem na okres 14 dni, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Bardzo dokładnie, dwukrotnie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Pozostałe po filtracji zioła ponownie zalewamy w słoju tym razem jedną szklanką spirytusu i powtarzamy cykl. Otrzymane w 1 i 2 fazie macerowania 0,75 l „zaprawki” wystarczy nam do sporządzenia ponad 10 l alkoholu, a więc na długo. Ideałem byłoby przetrzymywanie nastawu w naczyniu z drzewa dębowego, nie mając takich warunków możemy ten charakterystyczny posmak uzyskać dodając do słoja kilka grubych wiór dębowych ze zdrowego drewna. Pisząc zdrowego mam na myśli drewno bez pleśni, zmurszeń itp.

    * Naowocnia pomarańczy, albedo, biała włóknista warstwa zawarta miedzy skórą pomarańczy, a miąższem.

    Uważa się, że receptura Trojanki litewskiej (Trejos Devynerios )sięga do wieków XV – XVI. Preparat o podobnej recepturze na Łotwie był nazywany balsamem Ryskim. Balsam ten oznaczał się właściwościami leczniczymi przydatnymi przy zaburzeniach żołądka i jelit, był używany już przed 250 laty i sporządzony według receptury Abrachama Kunce (16 składników). Receptura litewska zawędrowała do Europy Zachodniej, świadczą o tym napisu na produkowanych w Leipheimie (Niemcy) "Kräuter Mieke" (ziołach gorzkich). Według informacji jest to mieszanka 27 ziół, sporządzona według oryginalnej średniowiecznej receptury mnichów litewskich. Ten litewski lek był dobrze znany i bardzo popularny w Polsce jako Trojanka Litewska. Ze względu na wysoki wskaźnik goryczy i obecność licznych ziół aromatycznych preparat można zaliczyć do środków wykazujących działanie lecznicze. Przyjmowany 3x dziennie będzie pobudzał łaknienie poprzez zwiększanie wydzielania soków trawiennych i będzie normalizował pracę układu trawiennego. Preparat ma charakter środka wspomagającego terapię.

    Encyklopedia multimedialna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *