Skład:
- Kwaśna, gęsta dobra śmietana
- majonez
- jajka na twardo
- szczypiorek
- marynowane ogórki
- kiszone ogórki,
- marynowane malutkie cebulki
- marynowane grzybki (koniecznie)
- chrzan
- kapary
- sól, cukier
- troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie).
Wykonanie:
Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, ja robię 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2-3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Nie daje musztardy, myślę, że zmieni smak niekorzystnie. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe)+ inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak. Ja lubię dużo chrzanu, to sobie dokładam osobno więcej. Jest to moja własna kompozycja. Jadłam kiedyś cos podobnego (w wieku 10-12 lat) u znajomych, i naturalnie nie pytałam o przepis. Sama potem kombinowałam sobie skład, bo tak mi smakowało. Robie to zawsze na święta ale można tez z innej okazji. Smacznego, Anerite.
1 comment for “Wielkanocny sos do wędlin”